KURS OCH STUDIEMATERIAL FRÅN A - Ö
om och kring Hästen och hästens handhavande och Klubben och dess verksamhet

ABC om hästar
Av Gösta Bengtsson
Hästens exteriör med bedömning och prestationsprövning, Hästhållning och praktiskt arbete, köpa häst, egen uppfödning, kostnader för foder, stall, veterinär, näringsämnen, fodermedel och näringsbehov, dressyr, inkörning och inridning, skötsel, daglig vård och sjukdomslära.
Natur och Kultur
ISBN 91-27-03771-1

Aktiv Medlem
Av Åsa Kultje
Varför är du medlem i en ridklubb? Dum fråga kanske. Troligen är du med för att du tycker om hästar och vill bli duktig på att rida. Åtminstone brukar det vara därför som man söker sig till en ridklubb. Men du kanske har börjat upptäcka "att vara medlem" kan innebära mycket mer än ett medlemskort och en ridlektion i veckan. Den här boken handlar om allt det andra, om allt vad man kan göra och vara med om när man är medlem i en klubb.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-147 grundboken och 47-159 kursledarmaterialet

Allt om Hästen
Av B Attrell, G Björnhag, G Dalin mfl.
Allt om hästen handlar om hästen och människan, om hästens beteende, om hela hästen - vad den äter och dricker, hur den andas, hur hjärtat fungerar, hur den fortplantar sig, hur den ser, hör och känner, hur den rör sig och hur den försvarar sig mot infektioner.
Allt om hästen är kunskapskällan för alla som kommer i kontakt med hästar, yrkesmässigt eller på fritiden. Den ger dig verkligt ingående kunskaper om hur hästar är byggda och fungerar, fakta som hjälper dig förstå deras krav på utfodring och skötsel och hur du väjer rätt häst till avel.
LTs Förlag
ISBN 91-36-03100-3
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-255

Amanda-böckerna
- Kort galopp, Amanda
- Sitt i sadeln, Amanda
- Äntligen ridläger, Amanda
- Hoppa, Amanda

Av Ulla Ståhlberg
Häst och ridteori för de yngre ryttarna. Lättlästa handböcker för yngsta ryttarna, med instruktiva teckningar som visar hur man gör.
Natur och Kultur
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-235, 47-236, 47-237.

Att bli med föl
Att betäcka sitt sto, följa henne genom dräktigheten, se henne föla och glädja sig åt anblicken av det växande fölet är en önskedröm, som många stoägare vill få uppleva som verklighet. Men det är många svårigheter som skall övervinnas på vägen mot målet. Mycket kan gå snett, oförutsedda situationer kan uppstå. Stoägaren måste vara väl förberedd för att kunna ingripa i tid, själv eller genom veterinär.
ICA Förlag
ISBN 91-534-1193-5
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-225

Att bygga hinder
Studieplan. Vänder sig till dig som vill arbeta som banfunktionär på en hopptävling, vill få en grundläggande utbildning i hur hinder byggs eller kanske är ryttare och vill veta mer om de hinder du hoppar.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 48-161

Att fungera i förening
Av Ulla Ståhlberg
I all föreningsverksamhet kan man konstatera att det är svårt att finna medlemmar som vill engagera sig på olika poster, som vill ta ansvar och som vill leda föreningens verksamhet framåt. Detta tycks många gånger bero på att man inte förstår hur en förening eller en klubb är uppbyggd, hur den demokratiska processen fungerar, hur man skall uppträda på möten, vilket ansvar man har och vilka rättigheter.
Naturia Förlag och Studiefrämjandet
ISBN 91-604-0119-2

Att ha föl
Av Christina Planck
Vilka ston kan man ha i avel? Vilken hingst kan jag använda? Hur få stoet dräktigt, Stoets utfodring och skötsel under dräktigheten, Fölningen, Tiden efter fölningen, Skötsel av sto och föl fram till avvänjningen, Fölets första år - unghästens andra och tredje år.
Natur och Kultur
ISBN 91-27-02339-7


Att lära barn rida
Av Ulla Ståhlberg
En bok för alla som undervisar barn.
Alla som ska förmedla häst- och ridkunskap till barn måste veta vad som krävs för att göra undervisningssituationen både trygg och meningsfull. Att lära barn rida ger kunskap om barns utveckling, psykisk och fysisk, social och motorisk, lekens betydelse och barnsäker ridning. Bokens sist tre kapitel ger praktiska råd för ridundervisning av barn, idéer, metodanvisningar och övningar. Om ni läser Att lära barn rida som studiecirkel, lägg de här kapitlen som en kortkurs efter cirkeln.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-109

Att spränga gränser
Ska flickor passa in och trivas i idrotten måste också kunskapen och lyhördheten för kvinnors förutsättningar förbättras.
Att spränga gränser vänder sig till alla som på ett eller annat sätt ansvarar för tjejers idrott - inte minst till dig som är aktiv idrottstjej.
SISU Idrottsböcker
ISBN: 91-87660-00-8

Av egen kraft
Med förberedelse kan du och din tränare stå bättre rustade inför nästa år. Förbered er inför framgång, målsättning, planering, tävling, träning.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-82-2

Att vara tävlingsarrangör
Studieplan
Den här studieplanen vänder sig till tävlingskommittéer, andra engagerade och intresserade medlemmar i ridklubben. Syftet är att öka kunskaperna inför kommande tävlingar, så att arrangemangen blir bättre och attraktivare.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 48-162
Avspänning-en energigivare
Avspänning - en energigivare ger tips på flera metoder att hantera stress och hur man laddar inför viktiga uppgifter. Boken är ett konkret arbetsredskap och den är den första boken i en serie energigivare. Boken handlar om stress och vad som händer i kroppen. Den handlar också om att lägga upp en strategi som förebygger stress och dessutom får du en överblick över olika avspänningsmetoder.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-13-X

Basen
Basen innehåller alla de grunder du behöver för att vara idrottsledare för handikappade barn och ungdomar.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-971717-19

Bäst när det gäller
Av Willie Railo
De fysiska skillnaderna mellan idrottsutövarna minskar när alla tränar så nära maximum som möjligt. Men de mentala skillnaderna finns kvar - och de avgör vilka som blir vinnare och vilka som blir tvåor.
Willi Railo har i nya Bäst när det gäller omsatt sina teorier till praktik. Här finns både verktyg och uppgifter för dig som vill förbättra din mentala styrka.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-73-3
Ljudkasett: Till din hjälp finns också en kasett med mental träning intalad av Willie Railo själv.


Den allvarsamma fritiden
I Den allvarsamma fritiden analyserar Per Nilsson barn och ungdomars fritids- och kulturvanor. Fritiden - ett tidsfördriv eller en investering?
SISU Idrottsböcker
ISSN 1104-9294

Din klubb ridklubben
Av Ulla Ståhlberg
Föreningsteknik för ungdomssektionens medlemmar. Ska man få gehör för sina åsikter och idéer måste man veta hur klubbarbetet fungerar. Den som läst Din klubb ridklubben vet hur ett sammanträde går till, hur ett protokoll ska skrivas, vilka uppgifter ordförande, sekreterare och kassör har och varför det är så viktigt att alla kommer till klubbens årsmöte.
Kikkuli Förlag
Handledarkompendiet "Våran klubb" finns på SvRFs förlag
best nr 47-131.

Dräktighet och fölning
Ur innehållet
Det dräktiga stoet, Fölningen, Det nyfödda fölet , Högrisksto? Högriskför? Undersök fölet! Var vaksam! Vaccinationer
Agria Djurförsäkringar

Fler ledare
Många klubbar brottas med ledarbrist. Visst går det att "träna bort" ledarbristen. Ta er tid att arbeta med Fler ledare som är ett bra hjälpmedel för din förening när ni vill rekrytera nya ledare och behålla gamla.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-74-1

Förberedande handikappledarutbildning
Av BrittMarie Fagerlund och Pia Tillberg
Handledarkompendium för lokal/regional cirkel eller kurs. Målet med cirkeln/kursen är att ge en förberedelse för Grundkurs för handikappledare. Skapa intresse, nyfikenhet och önskan att få mera kunskap om handikappridning. Verka för en positiv attitydutveckling inför människor med handikapp.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-170

Grönt kort för tävlingsryttare
Är en studieplan som ger rejäla och nödvändiga kunskaper om regler och bestämmelser i samband med tävlingsridning i grenarna dressyr, hoppning och fälttävlan. Den ger samtidigt information och tips i många frågor runt tävlandet.
Efter genomförd studiecirkel ska det vara möjligt att inom klubben kunna genomföra ett prov för att erhålla sitt Gröna kort, det första "körkortet" för att veta att man besitter nöjaktiga kunskaper att starta i en tävling.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 48-163

Gör hästar så
Av Ulla Ståhlberg
Boken handlar om hästens beteende. Det är mycket lättare (och säkrare) att handskas med hästar om man känner till deras förutsättningar att förstå och hur de kan tänkas reagera i olika situationer.
Natur och Kultur
ISBN 91-36-02850-9
Handledarkompendium "Gör hästar så" finns på SvRFs förlag best nr 47-134.

Hag- och stallmiljö, Steg 1
Av Per Michanek
Några rubriker ur innehållet: Stallmiljö och uteanläggningar, Olika typer av stall, Uteanläggningar, Stängsel.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-116


Handbok för hungriga aktiva
Du får i den här boken tips och idéer om "rätt" kost som gör att du kan fungera bättre både i vardagslivet och när du idrottar. Boken är praktisk och fylld av olika sjävtester.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-14-8

Handikapplära
Funktionshinder eller handikapp kan grupperas på en rad olika sätt. I organiserad tävlingsverksamhet i handikappidrotten skiljer vi på rörelsehinder, synskador, hörselskador och utvecklingsstörning. I häftet finner du en kortfattad översikt av de vanligaste skadorna och sjukdomarna inom dessa grupper. Hörselskador berörs dock inte.
Detta studiematerial är avsett som information och hjälp till idrottsledare - och andra - som är verksamma inom handikappidrotten.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-971717-27

Hippoterapi
Av Charlotte von Arbin
Ur innehållsförteckningen: Historik, Förutsättningar och möjligheter, Hippoterapi, Ridningen i praktisk tillämpning, Hippoterapi - jämförelse med andra behandlingsformer, Hippoterapi och funktionsnedsättning, Fritidsridning och andra hästanknutna aktiviteter, Utbildning, Risker - säkerhet och Ordlista.
Kikkuli Förlag,
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-171
Studiehandledning finns hos Kikkuli Förlag

Hovens vård och tillsyn
Av Claes Rülker
Goda råd om hovvård.
Innehåll: Varför hovvård? Problem till vardags, Grundregler, Den växande hästens hovvård, Avvikande benställningar.
Agria Djurförsäkringar

Hovlära
Av Lars-Erik Magnusson, Claes Rülker och Peter Adler
Några rubriker ur innehållet
Varför hovvård, Hovproblem till vardags, Den växande hästens hovvård, Avvikande benställningar.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-120

Hovvård och hovbeslag
Av Lars-Erik Magnusson
Några rubriker ur innehållet: Historik, Anatomi och fysiologi med benlära och ledlära, Muskler, senor, blodkärl och nervbanor, Uppbyggnad och funktion, Normala och avvikande benställningar, normala rörelser, hältor och avvikande benföring, Hovvård och hovbeslag, korrigering och barfotagång på bete, Hovsjukdomar.
Liber Förlag
ISBN 91-23-92109-9

Hur du gör i stallet
Hästen som kompis
Nu ska vi rida
Metodhandledningar av Ulla Ståhlberg
Tre studieplaner för studiecirklar med ryttare som är utvecklingsstörda och/eller har kommunikationssvårigheter. Materialet bygger på en kombination av tal-tecken och praktisk tillämpning.
Metodhandledningen är enbart avsedd för handledaren. Alla deltagare ska ha arbetshäftena. Med hjälp av dem kan du återkoppla och repetera flera av avsnitten.
Materialet innehåller:
Idéer till lektionsuppläggning.
Faktasidor för handledaren.
Beskrivning av en mängd tecken att använda som stöd/förstärkning av undervisningen.
Tre bilderböcker med enkla texter. De tre delarna ger tillsamans de enklaste grunderna för hästkunskap och ridning.
Häftena är elevmateial till cirklarna med samma namn men kan också användas som "kom i håg" för nybörjare, och som tilläggsmaterial till "Hästen i stallet".
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-189, 47-191, 47-193. Helt paket inkl Video för ledarutbildning best nr 47-194.

Hur man blir en bra ledare
Cirkelstudierna ska ge er ökade kunskaper om ledarskap, utvecklingsfrågor och tävlingssituationer och ni ska på ett ännu bättre sätt klara uppgifterna att vara ledare inom ridsporten. Fyra punkter i studieplanen:
1. Ledarskap,
2. Barns utveckling,
3. Tävlingskunskap och
4. Mental träning.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 48-160

Håll hästen frisk
Av Fritz Sevelius, Harry Pettersson och Bernt Green.
Genomgång av skelett, organ och kroppsmuskulatur, Brunst, betäckning, dräktighet, det nyfödda och växande fölet, Genomgång av sjukdomar och vanliga skador i hästens olika organ samt smittsamma sjukdomar, Förebyggande hälsovård: utfodring, stallmiljö, hovvård och parasitbekämpning.
ICA Bokförlag
ISBN 91-534-1288-5
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-226

Hälso och sjukvårdslära
Av Claes Rülker
Några rubriker ur innehållet:
Förebyggande sjukvård, Stallapotek, Avmaska med förstånd, Vaccination, Sår, Hälta, Skador.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-119
Handledarmaterial Hälso & Sjukvårdslära best nr 47-128

Hälsoråd för häst
En praktisk handbok som på ett överskådligt sätt beskriver händelseförlopp av de vanligaste sjukdomarna samt även "allmänna råd". Boken är ett bra komplement till övrig litteratur om hästens häslo- och sjukvård. En praktisk och enkel handledning att ha i stallet!
Apoteksbolaget

Hästens, exteriör - prestation och hållbarhet
av Lars-Erik Magnusson
Vänder sig till alla hästintresserade i proffessionell yrkesutövning, i utbildning eller med hästen som hobby, som vill veta mer om hästens exteriör. Här presenteras en rikt illustrerad förteckning över de facktermer som används vid exteriörbedömning. Detta gör det lätt för var och en att förstå och tolka de uttryck som används vid t ex avelsvärderingar eller att själv kunna bedöma en hästs exteriör.
Liber Förlag
ISBN 91-23-92864-6

Hästen i stallet - Enkelt om hästar
Av Ulla Ståhlberg
Vänder sig till ryttare som har behov av långsam studietakt med små steg, tex ryttare med språksvårigheter och utvecklingsstörda ryttare.
Studiematerialet vill ge en enkel baskunskap, som för den utvecklingsstörde ryttaren kan betyda trygghet i en ny miljö och stimulans för intresset.
Hästen i stallet är uppbyggd som ett stödmaterial med en inledande ordkunskap. Förståelse för ridspråkets enklaste vardagsord är en nödvändighet som man vill lära sig rida, få kontakt med andra ryttare om sitt gemensamma intresse.
Handledningen Hästen i stallet består av en metodhandledning med anvisningar för
handledaren i tolv avsnitt, fjorton overheadblad, sexton faktablad, tio arbetsblad och tre idéblad. Man kan också köpa till en diaserie om 26 bilder.
Några rubriker ur innehållet: Ridskolan, människorna på ridskolan och hur man blir bekant med hästen, Den dagliga vården med rykt, hovkratsning, visitering, uppbindning och lite om utfodring. Sadeln, tränset och hur man leder en häst. Enkel hästpsykologi om flockens, flyktens och födans betydelse för hästen.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-186

Hästens beteende
Av Ulla Ståhlberg
Hästens beteende belyser beteendelagarna, hästens speciella beteende samt ger fördjupade kunskaper om varför hästar gör som de gör.
Natur och Kultur
ISBN 27-03-397-X

Hästens historia
Av Ulla Ståhlberg
De flesta ryttare vet att det ursprungliga lilla hästdjuret inte var större än en räv och hette Eohippus. Behöver man veta mer om hästens historia? Ja, om man vill försöka förstå varför hästar klarar vissa saker men inte andra, hur flyktbeteendet hänger ihop med den fysiska utvecklingen, varför hästen blev ett hjorddjur och vad det innebär.
Dessutom bland mycket annat: Hästen som dragare, Hästen i krig, Riddartiden, Postdiligenser, De stora ryttarprofeterna i Europas hovridskolor, Strömsholm som vinner världsrykte. Förslag till studieplan finns i boken.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-122

Hästens hovvård
Av Sven Dyrendahl
Hästfoten är utsatt för enorma påfrestningar redan när hästen rör sig i frihet och utan ryttare, ryttarens vikt ökar belastningen ytterligare. Lär dig hur hovmekanismen fungerar och varför det är så viktigt med riktig skoning i rättan tid. Sätt dig in i hur den dagliga hovvården ska skötas och vilka hovsjukdomar som kan drabba hästen.
Natur och Kultur
ISBN 91-27-02845-3
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-238

Hästens muskler och rörelsemekanik
Av Ulla Ståhlberg
En bok som syftar till att ge kunskaper om sambandet mellan djurskydd - hästhälsovård - anatomi - dressyrridning
Några rubriker: Hästens muskulatur, Musklernas utveckling, Hur hästen rör sig, Bakbenens rörelsemekanik.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-123

Hästens utfodring
Av Christina Planck
Hästen i arbete ska inte bara överleva utan också kunna bygga upp muskelmassa och vara i god kondition. För att kunna komponera en foderstat krävs kunskaper om näringsväde hos de olika fodermedel som finns att tillgå. Man måste känna till hästens näringsbehov i olika åldrar och situationer. Hästras och storlek spelar också en roll i sammanhanget.
Natur och Kultur
ISBN 27-054-950
(Kommer ny 9604)


Hästen vår vän
av Scherrer
Här kan du läsa mer om populära raser tex Ardenner, Shetlandsponny, Fullblod och Connemaraponny presenterade i vackra färgbilder och enkel lättfattlig text. Här kan du läsa om de femton vanligaste hästraserna i Sverige, om deras temperament och egenskaper, om deras historia och användningsområden.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-163,
Kursledarmaterial best nr 47-164

Hästhållning i praktiken
Av Mats Mellberg
Hästhållning i praktiken är en bok där Mats Mellberg samlat sina kunskaper och erfarenheter i en heltäckande bok om hästhållning. Boken ger praktisk handledning, arbetsrutiner, tips när problem dyker upp och, inte minst, betonar vikten av att alltid ha hästens välbefinnande i centrum.
LTs Förlag
ISBN 36-03-1855-2
Sv. Ridsportförbundets Förlag best. nr 47-272

Häst- och stallvård, kursplan
Av Ulla Ståhlberg
Häfte för kurser i häst- och stallvård. Lämplig för alla åldrar. Blanda teori och praktik. Lämpliga kursledare hittar ni bland de ungdomar i klubben som genomgått ungdomsledarkurs i Svenska Ridsportförbundets regi. Ur innehållet: Ryktning och ryktningens utförande, Benens och fötternas vård, Rengöring av huvudlaget, Visitering av hästen efter ridningen.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-121

Idé blir verklighet
Tänk så många idéer som ligger outnyttjade i pärmar och trunkar hos aktiva och ledare runt om i föreningssverige! Små och stora, enkla och svåra, kontroversiella och självklara, bra och dåliga...
Idé blir verklighet kan ni använda för att organisera ett klubbstugebygge, en marknadsdag, sätta upp en revy till årsmötet, utveckla verksamheten, förverkliga visioner...
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-53-9

Jag en ryttarförälder
Studieplan.
Den här cirkeln vänder sig till Dig som förälder till barn med hästintresse. Ditt barn kanske rider på ridskola, tjatar om att ha en egen häst, vill börja tävla.
I cirkeln diskuteras grundläggande skötsel av häst, ekonomi, barnens mognad och ansvar, hur tävlingar är organiserade mm.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-164

Jag - Idrottsledare
Aktiva ungdomar finns det gott om i klubben. De flesta både vill och kan bli ledare. Fyll på ledarkvoten med ungdomar som har både tradition, kunskap och känsla för klubben och dess verksamhet.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-84-9

Klubben och kommunen
Ökade lokalkostnader och sänkta bidrag väntar föreningslivet under 90-talet. Det ekonomiska läget gör att all kommunal verksamhet granskas under lupp. Bidragen till föreningslivet blir då speciellt utsatta, eftersom det inte finns några lagstadgade förpliktelser. Nu gäller det att inleda idrottens kommunoffensiv!
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-16-4

Klubbtidning
En klubbtidning är föreningens språkrör. I den kan ni informera om vad som händer, framföra åsikter, väcka debatt m m. Här får ni tips och idéer om hur ni kan utforma den.
SISU Idrottsböcker

Känn din häst
Av Ulla Ståhlberg
Boken som ger kunskap i anatomi, hovbeslag, häst och stallvård, närmiljö, sjukdomslära med förband och förbandsläggning samt de vanligaste hästraserna i Sverige och grannländerna.
Avsnittet om hästens skötsel tar upp: skötsel efter ridning, vattning, utfodring med foderlära samt stallovanor. Förslag till studieplan finns i boken.
Natur och Kultur
ISBN 91-27-05385-7
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-232
"Känn din häst" arbetsmaterial finns på SvRFs förlag best nr 47-125.

Köpa och sälja häst
Av Erik Fock
Köpa och sälja häst är en uttömmande och lättläst när det gäller juridiken i samband med hästaffärer. Den är avsedd som en praktisk handbok för var och en som någon gång kommer att sälja eller köpa häst. Uppläggningen är klar och överskådlig. Varje kapitel avslutas med ett antal repetitionsfrågor - varför boken lämpar sig utmärkt som studiematerial.
Natur och Kultur
ISBN 91-27-04371-1
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-256

Ledare och tränare
Ledarskap är att ständigt lägga pussel. Varje idrottsledares pussel är unikt. Det finns inga raka bitar som markerar att nu kan du inte komma längre. Ledare och tränare handlar om pusselbitar som bildar ledstänger i ditt ledarskap.
SISU Idrottsböcker

Lilla Ridboken
Av Ulla Ståhlberg
Häst och ridteori för nybörjare. Lilla ridboken vil ge en stimulans att utvecklas som ryttare och ge de teoretiska kunskaper som behövs för att ta de tre första av Svenska Ridsportförbundets ryttarmärken.
Natur och Kultur
ISBN 91-27-05383-0
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-239

Madde Rider
Av Ulla Ståhlberg
Madde tycker om hästar. Hon åker till stallet varje vecka. Madde ryktar, borstar, sadlar och tränsar sin häst. Sedan är dets dags att sitta upp och rida.
LL-Förlaget
ISBN. 91-88180-30-1
Studiehandledning finns på Kikkuli Förlag

Maten som fiende
I dag rapporterar skolpersonal om den stora ökningen av ungdomar som drabbas av ätstörningar. Maten som fiende är en sammanfattning av en forskningskonferens. Både forskare och drabbade flickor kommer till tals om problemet.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-67-9

Mötet
Mötet är ett verktyg för att förbättra och utveckla vår förening, krets, klubb eller lokalavdelning. Mötet är ett enkelt material som visar på ett arbetssätt och utgår från varje användares förening.
Utvecklingsarbete utgår från föreningens medlemmar och ledare. Nyckelord är delaktighet, engagemang, trivsel, ansvar och handling.
Naturia Förlag och Studiefrämjandet
ISBN 91-604-0226-1

Ny i förening
Ny i förening ger dig grunderna i hur en klubb och en klubbstyrelse fungerar. Du kommer att ha stor nytta av boken antingen du är nyvald i en föreningsstyrelse eller är med och bildar en ny förening.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-10-5

Prestationspsykologi
Av Johan Plate
Det är faktiskt hjärnan som styr våra handlingar och därmed våra prestationer. Att ändra fysiska träningsmetoder är ofta okomplicerat, att börja träna psykiskt kräver betydligt mer av utövaren. Det här är en enkel, användarvänlig bok fylld med tips på hur du kan bli bättre genom praktisk psykisk träning.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87760-18-0

Projekt X
Studiehandledning och grundbok
Projekt X har som syfte att:
- väcka opinion för rättvisare bidrag mellan tjej- och killsporter i våra kommuner
- vara en meningsfull verksamhet som Ridsportförbundets ungdomar samarbetar med
- få fler ridungdomar delaktiga i föreningens dagliga arbete
- ungdomar själva skall lära sig påverka på ett sätt som passar dem.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-157

Rida ute
av Ulla Ståhlberg
Grundboken handlar om långritt och hajk, visst låter det spännande! En hel del kunskaper behöver man dock innan det är dags att ge sig iväg. Rätt klädsel för ryttaren och rätt mundering för hästen är viktigt. Hur gör man med utfodringen? Lär dig hitta med hjälp av karta och kompass. Läs om vad du bör tänka på när du rider i trafik, klättrar, rider i skogsmark eller i snö.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-136
Handledarkompendium finns på SvRFs förlag best nr 47-130.

Ridning för ryttare med handikapp en grundbok
Av Ann-Marie Pettersson
Ridning för ryttare med handikapp - en grundbok ger grundläggande kunskaper om att arbeta med eller vara medhjälpare till ryttare med handikapp. Ur innehållet: Häst - ryttare - medhjälpare - utrustning, Utveckling av olika funktioner, Reflexer och reaktioner, Några olika handikapp, Häst och ryttare och Funktionell analys.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-175

Ridning ger rörelseträning
Studieplan för lokal ledarutbildning. Grundmaterial till cirkeln är "Ridning för ryttare med handikapp - en grundbok" och videon "Ridning ger rörelseträning".
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-176
Ryttarens balans och sittfunktion
Studieplan för lokal ledarutbildning. Grundmaterial till cirkeln är "Ridning för ryttare med handikapp - en grundbok" och videon "Ridning ger rörelseträning".
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-182

Ryttarmärke I - III för handikappde ryttare - Handledarpärm
Av Lena Johansson
Allt du behöver finns samlat i en pärm, bestämmelser, studiematerial för märkesaspiranter, domarprotokoll, frågeformulär för teoriprov mm. Ryttarmärkena innehåller följande delar: teori, praktiskt prov, dressyr, poängbommar och temporitt.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-169

Rätt foderstat - Bättre häst
Av Björn A Olsson och Christina Planck
Rätt foderstat - bättre häst vänder sig till alla som har intresse av eller ansvar för hästens utfodring. Boken tar upp näringsbehoven enligt nya rön samt olika fodermedel och dess innehåll. Du får tips om konsten att köpa bra hö och kunskap hur foderkvaliteten kan kontrolleras.
Liber Förlag
ISBN 91-23-92292-3

Sekreterare, kassör, revisor
En funktionsutbildning för dig som har ett förtroendeuppdrag i föreningen. Här får du verktygen och kunskaperna för att på ett effektivt sätt kunna vara med och driva föreningen rationellet.
- Kassör och revisor i föreningen
med tillhörande blanketter med korta instruktioner.
ISBN 91-87660-24-5
- Sekreterare i föreningen
ISBN 91-87660-03-2
- Bokföring
ISBN 91-568-0734-1
- Kassabok
ISBN 91-568-0736-8
SISU Idrottsböcker

Se om din klubb
Se om din klubb tar upp hur man tyder bokslut, budgetar och planerar. Det gäller också för er i styrelsen att höja blicken och se framåt - att planera framtiden genom att utnyttja de resurser som finns på ett bättre sätt.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-12-1

Sport & Pengar
Hur ökar ni klubbens försäljning av matchbiljetter och sponsorpaket? Hur kan ni marknadsföra klubben genom lokal-TV och reklamradion? Hur gjorde Basketligan vid lanseringen av sitt nya ligakoncept?
Detta och mycket annat tar Mats Johansson upp i Sport & Pengar, som också behandlar de vanligaste inkomstkällorna.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-42-3

Stallmiljö
Av Peter Adler
Goda råd om miljön i stallet.
Innehåll: Stallet - ett nödvändigt ont? Stallets läge, Stallets lufthygien, Stallmiljön som sjukdomsfaktor, Strömedel och foder, Tabeller.
Agria Djurförsärkring

Stora Föreningshandboken
av Uno Larsson
Stora Föreningshandboken är en grundlig och användbar bok. Förutom inträngande beskrivning av föreningstekniken och funktionärernas uppgifter, tar den också upp föreningsbildning, stadgefrågor, ekonomi, bokförening och revision. Boken innehåller allt man som funktionär eller föreningsmedlem behöver lära sig, oavsett om man är verksam t ex lantbrukets organisationer, i fackföreningar, ungdoms- och politiska föreningar, hobbyföreningar, pensionärsrörelsen eller kooperativ av skilda slag. De flesta föreningar tillämpar en likartad praxis och teknik.
LTs Förlag
ISBN 91-36-03242-5
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-273

Stärkta flickor
Utvärdering av projektet "Att stärka flickor i föreningslivet"
Skillnaderna och orättvisorna är stora mellan killars och tjejers förutsättningar i föreningslivet och i annan fritidsverksamhet. Tjejerna får mindre bidrag än killarna till sina verksamheter, deras aktiviteter har lägre status och de tvingas delta i verksamhter som är uppbyggda efter en manlig norm.
I Stärkta flickor redovisas en utvärdering av hur fem organisationer samarbetat för att pröva och formulera olika metoder. Metoderna har syftat till att göra flickorna medvetna och stärka dem för att förändra de ojämställda förhållandena.
Ungdomsstyrelsen

Sätt framtiden på dagordningen
Boken vänder sig till offensiva föreningsmänniskor som vill möta och påverka framtiden. I boken behandlas förändringar i samhället som t ex ungdomars värderingar, befolkningsstruktur, intresse för fysisk aktivitet, kommunala besparingar.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-38-5

Tecken i praktiken
Video med plan för lokal ledarutbildning för de som arbetar med elever som kommunicerar med hjälp av tecken till tal.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-181

Träna din kondition
All idrott kräver konditionsträning. Det gäller både motionärer och elitutövare. Här får du tips och kunskaper om uppläggning, former och innehåll. Boken behandlar kroppens funktioner, träningslära, distansträning, tempoträning, konditionstestning, träningsuppläggning, skador m m.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-568-0830-5

Träningslära - Planering
En bok i grundläggande träningslära för både tränare och utövare. Självständighet i träningsarbetet är viktigt för framgången. Boken tar upp basaktiviteter som gäller oavsett vilken idrott du utövar.
SISU Idrottsböcker
ISBN 91-87660-06-7

Unghästens vård och tillsyn
Av Peter Adler
Ur innehållet: Unghästen på bete, Parasitbekämpning, Vaccinationer, Unghästen i stallet, Unghästens hantering, Unghästens hovvård, Unghästens utfodring.
Agria Djurförsäkringar

Utfodringslära Steg 1
Av Christina Planck
Några rubriker ur innehållet: Hästen - ett stäppdjur, en gräsätare, Bete, Stallfoder, Grovfoder, Kraftfoder, Konditionskontroll, Mineralämnen, Spårelement, Vitaminer.
Sv. Ridsportförbundets Förlag best nr 47-148



KURS/STUDIEMATERIALEN UPPDELADE FÖR RYTTARE, RIDINSTRUKTÖRER, TRÄNARE, KLUBBFUNKTIONÄRER HANDIKAPPLEDARE MFL.


Hästkunskap

Allmän hästkunskap

Särskild Hästkunskap

Foderlära

Hovvård och hovbeslag

Sjukvårdslära

Beteendelära

Hästens miljö

Avel

Häst och ridteori för de yngre ryttarna

Pedagogik/Psykologi

Häst - övrigt

Tävlingsverksamhet

För ryttaren (föräldern)

För arrangören och tävlingsfunktionärer

För tränaren

Föreningsverksamhet

Föreningsverksamhet - för Ungdomssektionen

För ledarutbildning inom Handikappverksamheten

Kurs/studiematerial för ryttare som behöver en långsammare studietakt tex utvecklingssörda ryttare


Adresser och telefonnummer som kan vara bra att ha:
Svenska Ridsportförbundet, Box 27857, 115 93 Stockholm,
Tfn 08-670 79 30, fax 08-660 55 60
Svenska Ridsportförbundets Förlag, Box 194, 575 22 Eksjö
Tfn 0381-830 28, fax 0381-830 00
Studiefrämjandet, Box 49013, 10020 Stockholm
Tfn 08-692 25 30, fax 08-651 68 18
SISU och SISU Idrottsböcker, Idrottens Hus, 123 87 Farsta
Tfn 08-605 60 00, fax 08-605 62 26
Litteratur och Föreningstjänst, Box 1338, 171 26 Solna
Tfn 08-730 02 75, fax 08-734 90 31
För att starta en studiecirkel tar du kontakt med närmsta distrikt eller
lokalavdelning hos SISU eller Studiefrämjandet.