Antalet deltagare
Det finns starka pedagogiska skäl till att det inte bör vara för få eller för många deltagare i studiecirkeln. 7 - 10 deltagare är ett bra antal, (dock lägst 3 och högst 15).
Deltagarnas ålder
Deltagarna måste ha nått en sådan mognad att de kan tillgodogöra sig planmässiga studier och själva aktivt bidra till kunskapsutbytet. Särskilda skäl ska föreligga om deltagare under 14 år ska godkännas i en studiecirkel. Observera dock att cirkelledaren bör vara äldre och uppfylla kraven för godkänd ledare vid till exempel "Vi i stallet-cirklar" som vänder sig till yngre.
Pröva på men inte träna
All praktisk träning måste förläggas utanför cirkeltid. Man får ha pröva-på-verksamhet inom en cirkel med inte träna. För träning finns lokalt aktivitetsstöd.
Vi måste skilja mellan studier och praktiskt idrottsutövande.
Cirkelarbetet ska vara fritt, frivilligt och ideellt
Grunden för all folkbildning är att den är fri och frivillig. Du ska själv välja vad du vill studera och själv vara med och planera dina studier. Men man får inte rangordna cirkeldeltagarna genom att sätta betyg eller tävla.
Godkänd ledare
I varje studiecirkel eller kulturaktivitet ska det finnas en ledare som är godkänd av en lokal studieförbundsavdelning.
Studiematerial och källor
Alla deltagare bör ha tillgång till studiematerialet, både under och mellan sammankomsterna. Det är en fråga om kvalitet i studierna.
Boken är grunden
Studieplanen och/eller arbetsplanen ska vara ett stöd för cirkelarbetet, underlätta studierna, inspirera, ge idéer och förslag.
Alla medel är tillåtna när det gäller att skaffa information ur andra källor. Utnyttja biblioteken! Och kom i håg att det finns många informationskällor vid sidan av böcker: massmedier, utställningar, intervjuer mm.
Att göra en arbetsplan
Om det inte finns någon färdig studieplan, om ni sammanställer ert eget grundmaterial eller om ni vill arbeta på annat sätt än vad studieplanen föreslår, då måste ni göra en egen arbetsplan.
Arbetsplanen ska tala om vad ni vill åstadkomma, vilket mål ni har och hur det ska gå till. Den ska vara ett flexibelt dokument, som hela tiden ska kunna omprövas och förbättras.
Nya arbetsformer
En del av studieförbundens bidrag får användas till "övrig folkbildning" där nya arbetsformer prövas för att utveckla studieverksamheten. En sådan möjlighet kan vara att arbeta i projekt som kan öka flexibiliteten. Men även här måste vi dra gränser. All verksamhet som vi använder statsbidrag till ska vila på folkbildningens grundläggande värderingar.
Uppföljning och utvärdering.
All folkbildningsverksamhet ska följas upp och utvärderas i förhållande till det mål man satte vid starten. Dessutom ska cirkelstudier vara handlingsinriktade. Ett sätt att följa upp en cirkelverksamhet är att redovisa i form av en kulturaktivitet: utställning, paneldebatt, teater, musik, cirkusföreställning, författande av ett häfte. Eller i form av aktiv förändring: uppvaktning av kommunen, förbättring av anläggningen, ny utbildningsplan, förbättrad hästhållning, bildande av föräldraförening osv. Se till att resultatet som cirkeln kommer fram till får utrymme i ridklubbens/avdelningens/föreningens verksamhetsberättelse. Var det bra/misslyckat? Hur går vi vidare? Råd och tips till andra. En sådan uppföljning är en viktig del av ridklubbens sammanlagda resultat.